Olej z wiesiołka – popularny suplement do stosowania na zimno

Olej z wiesiołka – popularny suplement do stosowania na zimno

Olej z wiesiołka jest substancją, której lecznicze właściwości znane są od charakterystycznych żółtych kwiatach, które rozwijają się dopiero po zachodzie słońca. Najbardziej wartościową częścią tej rośliny są nasiona wiesiołka, które wykorzystuje się do przygotowywania oleju z wiesiołka. Jakie właściwości ma olej z wiesiołka? W jaki sposób wybrać odpowiedni olej z wiesiołka? Podpowiadamy poniżej.

Wiesiołek – właściwości zdrowotne

W Polsce rośnie około 30 gatunków wiesiołka. Najczęściej osiąga on około 1 m wysokości, a jego cechą charakterystyczną są żółte kwiaty. Wiesiołek jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów Omega. Wiesiołek jest także bogatym źródłem białka. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka wiesiołek zawiera w sobie duże ilości:
• wapnia – bierze między innymi udział w procesie krzepnięcia krwi, a także reguluję pracę mięśni oraz wydzielania hormonów,
• magnezu – reguluje prawidłowe funkcjonowanie sygnałów w układzie nerwowym, a także reguluje prawidłowe ciśnienie krwi,
• cynku – wpływa na reguluję pracę układu krążenia. Odpowiada również za prawidłowe ciśnienie krwi, a także zapobiega powstawaniu żylaków,
• selenu – m.in. odpowiada za prawidłową pracę tarczycy,
• kwasu linolowego – odpowiada za regulację czynności fizjologicznych i uczestniczy w wielu przemianach biochemicznych,
• kwasu gamma-linolenowego – kwas ten pobudza brunatną tkankę, Dzięki temu zwiększa się szybkość przemiany materii,
• kwasu oleinowego – chroni przed zachorowaniem na miażdżycę, wspomaga obniżenie cholesterolu, a także jest źródłem witaminy E,
• kwasu stearynowego – najczęściej jest wykorzystywany w kosmetyce. Ma właściwości emulgujące,
• witaminy E – jest to silny przeciwutleniacz. Neutralizuje wolne rodniki. Spowalnia również procesy starzenia się skóry. Ma właściwości odżywcze, nawilżające, natłuszczające i regenerujące.

Wiesiołek – przeciwwskazania i skutki uboczne

Pomimo bogatych właściwości leczniczych nie każdy może spożywać suplementy na bazie wiesiołka. Wiesiołek nie powinien być spożywany przez dzieci poniżej 12. roku życia, kobiety w ciąży, a także przez kobiety podczas karmienia piersią. Wiesiołek nie może być także stosowany z niektórymi lekami. Może negatywnie działać na organizm w przypadku stosowania antykoagulantów, fenotiazyny i leków przeciwpłytkowych. Nie można spożywać wiesiołka przed operacjami. Stosowania wiesiołka przez osoby, które mają przeciwwskazania może wywołać silne bóle brzucha i głowy, a także problemy żołądkowe, stany zapalne i zakrzepice.

Olej z wiesiołka – który wybrać?

O dobrym oleju z wiesiołka świadczy wiele cech. Warto zwrócić uwagę na to, by był tłoczony na zimno – czyli w powolnym procesie, który nie generuje ciepła podgrzewającego olej. Olej z wiesiołka wytłoczony tą metodą zachowuje substancje odżywcze, które w wyższej temperaturze zginęłyby i nigdy nie trafiły do butelek. Ponadto, warto pamiętać, że na oleju z wiesiołka nie można smażyć, musi być używany tylko na zimno, a po otwarciu przechowywany w lodówce. Jego okres przydatności do spożycia jest krótki, ponieważ kwasy tłuszczowe w oleju z wiesiołka szybko się utleniają pod wpływem tlenu, światła i temperatury. Idealnie zatem sprawdzi się np. do sałatek.

Kategorie
TAGS
Share This